4 januari, 2021

Mjölktänder som inte lossnar – så ska du göra

När ett barn kommer upp i fem-sexårsåldern börjar de första mjölktänderna bli lösa och till slut lossna.

Vad ska man göra åt mjölktänder som inte lossnar?

Det är en process som för de flesta tar flera år, allt eftersom de permanenta tänderna, vuxentänderna, trycker på underifrån. I tidiga tonåren har de flesta barn tappat alla sina mjölktänder och har för det mesta 28 permanenta tänder i munnen, som förhoppningsvis får sitta där livet ut.

”Ibland kan det hända att en mjölktand inte vill lossna, trots att den permanenta tanden trycker på underifrån. Det kan också hända att det inte finns något anlag för en permanent tand under mjölktanden, och att mjölktanden därför sitter kvar”

Men ibland kan det hända att en mjölktand inte vill lossna, trots att den permanenta tanden trycker på underifrån. Det kan också hända att det inte finns något anlag för en permanent tand under mjölktanden, och att mjölktanden därför sitter kvar. Det här är saker som vi tandläkare ser ofta, och det finns ingen anledning till oro. Oavsett om det finns anlag för permanenta tänder eller inte, så finns det alltid en lösning för alla munnar. Genom att gå med ditt barn till tandläkaren när ni blir kallade så ser du till att tandläkaren i god tid kan hitta lämpliga lösningar för mjölktänder som inte vill lossna.

Om det kommer en permanent tand under mjölktanden

Hos de allra flesta barn är det 28 permanenta tänder som vill upp och trycka bort mjölktänderna. Lite förenklat kan man säga att de permanenta tänderna ”äter upp” mjölktändernas rötter, tills de inte har något att hålla fast sig i längre, och trillar ut när man vickat tillräckligt på dem. Men hos ganska många barn så är det ofta någon mjölktand som sitter extra hårt och inte visar några tecken på att bli lös. Det kan bero på den underliggande tanden växer upp lite snett och inte kommer åt hela mjölktandens rot. Det kan också bero på att det är trångt mellan tänderna, och att mjölktanden sitter fastkilad.

Oavsett vilket så är det i de här fallen viktigt att mjölktanden tas bort innan den permanenta tanden vuxit ut för mycket, eftersom vuxentanden kan skadas annars. Tandläkaren får helt enkelt dra ut mjölktanden med tång. Detta görs med en lätt bedövningsspruta och det brukar gå både snabbt och lätt, även om mjölktanden har rötter kvar. Efteråt anpassar sig den permanenta tanden till den nya luckan.

Om det saknas underlag för vuxentänder

Ibland kan det vara så att det helt enkelt saknas anlag för en permanent tand under mjölktanden. Då finns det ingenting som trycker på mjölktanden underifrån, och därmed heller ingenting som gör mjölktandens rötter svagare. Det är svårt att säga hur länge mjölktanden blir kvar, men oftast gör man ingenting i det här läget, om inte mjölktanden är instabil, då tar man bort den. Det finns vuxna som har haft en mjölktand kvar hela livet, men det finns också de som tappar mjölktanden i tjugoårsåldern och får en glugg. Då kan man få ett tandimplantat i stället.

En specialist får avgöra

Om det saknas underlag låter tandläkaren vanligtvis en specialist undersöka tänderna för att avgöra om de är bäst att låta mjölktanden sitta kvar eller inte. Om en mjölktand har möjlighet att sitta kvar länge drar tandläkaren normalt inte ut den, en mjölktand fungerar nämligen utmärkt även i vuxen ålder så länge den sitter stadigt. Men om specialtandläkaren bedömer att mjölktanden riskerar att lossna inom några år så drar man i regel ut den ganska omgående. Barnet kan då få en tandställning för att ge tänderna chansen att rätta till sig efter gluggen, eller så sätter man fast en ersättningstand i en brygga, som sedan kan ersättas av ett implantat (https://solnadental.se/behandlingar/tandimplantat/) när käken växt färdigt.