21 juni, 2019

En ensam gul tand | Orsaker och åtgärder

Att en enstaka tand blir gul, eller får gula fläckar, händer då och då. Det är vanligare hos barn, men kan även uppstå på permanenta tänder hos vuxna. Att en tand blir gul kan ha lite olika orsaker, men vad gäller barn så beror det oftast på en så kallad mineraliseringsstörning. Hos vuxna kan gula tänder bero på så vitt skilda saker som trauma mot tanden, karies, uttunning av emaljen eller något annat.

”Nästan alltid går det lätt att åtgärda missfärgningen, men den kan också bero på begynnande tandlossning eller karies, och då gäller det att vara ute i god tid för att man ska kunna rädda tanden”

Att ha en gul tand i munnen är förstås tråkigt, men är sällan ett tecken på något allvarligt. Om du eller ditt barn fått en gul tand ska du dock alltid kontakta en tandläkare för att kolla upp vad det beror på. Nästan alltid går det lätt att åtgärda missfärgningen, men den kan också bero på begynnande tandlossning eller karies, och då gäller det att vara ute i god tid för att man ska kunna rädda tanden.

Gula tänder hos barn – mineraliseringsstörning

Om ett barn får gula fläckar på en eller flera tänder beror det oftast på en mineraliseringsstörning även kallat MIH. Mineraliseringen är den process där emaljen blir hård och den sker medan tänderna fortfarande inte brutit fram. Ofta kan fläckarna försvinna genom regelbunden tandborstning med fluor, men ibland kan tandläkaren behöva lacka tänderna med ett fluorlack. Men även för höga mängder fluor före sex års ålder kan ge upphov till gula fläckar på tänderna hos barn. Om det till exempel finns mycket fluor i dricksvattnet, vilket kan vara fallet om man har egen brunn, så ska man använda lite mindre tandkräm när man borstar barnets tänder.

Trauma kan orsaka gula tänder

Ett slag mot tanden kan göra att pulpan, tandnerven, skadas. Tanden kan då bli missfärgad och gul i tonen. Om missfärgningen kommer inifrån tanden kan den också blekas inifrån, något som görs hos tandläkaren under kontrollerade former. Behandlingen föregås också av en rotfyllning, där man rensar ut den döda tandnerven och fyller upp tanden med ett gummimaterial.

Ett alternativ till att bleka tanden är att sätta på en skalfasad av porslin (https://solnadental.se/2018/06/05/krona-eller-skalfasad/). Skalfasader är tunna tandskal som cementeras fast på tänderna och fungerar just som fasader. De utformas och färgas för att passa in med de omgivande tänderna och ser ut precis som riktiga tänder.

Tandemaljen tunnas ut med åren<