4 mars, 2020

Kan man dra ut en tand själv?

Att behöva dra ut tänder av olika orsaker är inget ovanligt. Men behöver man göra det hos tandläkare, eller kan man dra ut en tand själv?

Att dra ut en tand är ett svårt ingrepp

Tänder är betydligt större än den del som syns ovanför tandköttet och rötterna sitter djupt. Att dra ut en tand själv är därför inte att rekommendera av flera olika anledningar. Har man otur kan man drabbas av jobbiga inflammationer och dessutom behövs både verktyg och bedövning för att ingreppet ska kunna utföras på ett bra och säkert sätt.

Har du en tand som smärtar eller om du upplever något annat problem med den finns ingen anledning att experimentera på egen hand. Risken är att du får ännu mer problem än innan. Sitter tanden dessutom fast som den ska är det mer eller mindre omöjligt att lyckas dra ut den själv och man bör därför vända sig till en tandläkare för hjälp.

Om du har en lös tand

Även om du upptäcker att en tand sitter väldigt löst sa du undvika att dra ut den eller ens röra den själv. Kontakta en tandläkare snarast så att denne kan göra en undersökning. I vissa fall går det att rädda tanden men skulle den behöva avlägsnas är det bättre att låta någon kunnig göra det.

Dra ut tand hos tandläkare

Upplever man problem och tror att en tand behöver dras ut ska man alltså se till att vända sig till en tandläkare istället för att försöka sig på ingreppet på egen hand. Efter en undersökning, ofta inkluderad röntgen, kan tandläkaren avgöra vad som orsakar problemet och vad som behöver göras. Behöver den då dras ut görs det efter speciella rutiner.

När en tand dras ut blir man först bedövad och man behöver inte oroa sig för smärta. Däremot kan det kännas obehagligt på andra sätt men detta är inte farligt. Tandläkare har bra erfarenhet av det ingreppet eftersom det är så vanligt.

I vissa fall fan ett kirurgiskt ingrepp vara nödvändigt för att få bort hela tanden och dess rot. Det tar såklart lite längre tid men innebär sällan andra komplikationer än när en tand dragits ut på vanligt vis.

Undantag för mjölktänder

Att barns mjölktänder och blir lösa är naturligt och händer normalt någonstans runt 6-årsåldern. Har man ett barn som börjat fått lösa mjölktänder (https://solnadental.se/mjolktander-som-inte-lossnar) behöver man inte åka in till tandläkaren för att dra ut dessa eftersom dom oftast släpper av sig själva, till följd av att den permanenta tanden trycker på och vill komma upp.

Faktum är att det är bra att